01 - Welcome

Egy falat történelem

Remini20210523134236011
1885

“Kéhli Mama”

Kéhli Józsefné 1885-ben a Mókus utca 22. szám alatt nyitott bormérést.
A többi óbudai borméréshez, kocsmához hasonlóan eleinte a Mókus utcában is csak hideg ételt adtak a bor mellé. A melegkonyhát csak később vezették be a konyhában a főzőasszony, Tarcsa néni jeleskedett. Óbudán ekkor már sok helyen főztek kitűnő halászlét, így a Kéhliben is bevezették, de nem lett „halászcsárda” – csak pénteken volt halászlé túrós csuszával a menü, máskor inkább a hétköznapi ételek domináltak, mint a pörkölt, a gulyás, a káposztás ételek és a tartalmas húsleves.

Remini20210523134535381
1939

József és Ferenc

 Ezt az üzletet vették át fiai, József és Ferenc. József később Ferencvárosban nyitott vendéglőt, a Mókus utcai vendéglő teljesen Ferenc irányítása alá került. Ebben a munkájában komoly segítőtársra és támogatóra talált feleségében, a később legendás hírnévre szert tevő, mindenki által tisztelt „Kéhli mamában”.

A többi óbudai borméréshez, kocsmához hasonlóan kezdetben a Mókus utcában is csak hideg ételt adtak a bor mellé. A meleg konyhát 1939-ben vezették be. Az ötletet a Lajos utcai Sípos vendéglő mintája adta, ahol nagy sikere volt a halételeknek. Kéhliék nem egy az egyben vették át Siposék ötletét, náluk nem a halételek domináltak, sokkal inkább az egyszerű, hétköznapi ételek, mint a pörkölt, a gulyás stb. Halat egy héten egyszer szolgáltak fel, pénteken. Akkor csak hal és túrós csusza volt a napi menü.

Vajon mi volt ennek a hírnévnek az oka? A Kéhlihez hasonló kiskocsmák abban az időben tucatszám voltak Óbudán, minden utcában legalább kettő, három. A boruk is jó volt, berendezésük is szinte ugyanaz volt. És mégis! A Kéhli vendéglő kiemelkedett közülük és bátran mondhatjuk, világhírnévre tett szert.

Remini20210519203812909

Kéhli

Kéhli Mama neve fogalommá vált egy szempillantás alatt.
Hamarosan Krúdy Gyula kedvenc helye is lett, és nagyon sok más híres írónak, művésznek adott menedéket a kiskocsma vendéglő.

Screenshot_20210523_150349

Óbudai snapszer leves

A híres óbudai snapszer leves egyike azon ételeknek, amik szervesen a Kéhli étteremhez kötődnek. Eredettörténete pedig egy klasszikus magyar gasztroanekdota, ami remekül visszaadja a háború előtti idők bohém vendéglőkultúráját. 


Az 1930-as években mint minden étteremben, a Kéhliben is stabil kártyázó asztaltársaság is helyet kapott, akik a kedvelt óbudai snapszert játszották. 


Egy délelőtt, az esti mulatástól még mindig kapatos jegyző érkezett a kártyázók közé, majd miután csodával határos módon elvitte a kört, így kiáltott:
“Főúr, snapszert az uraknak!” – azzal arccal az asztalra vágódott, és elaludt. A pincér ijedten adta le az értelmetlen rendelést a konyhában, ugyanis a Kéhli filozófiája már akkor is az volt: a vendég akarata mindenek előtt! 
A jegyző tivornyája azonban újabb bizonyítékot szolgáltatott Kéhli mama végtelen találékonyságára: a konyhán található alapanyagokból ízletes, savanyú káposztás, igazi másnap űző levest készített, majd elhangzott a szállóigévé lett mondat:

“Józsi kérem, vigye ki az uraknak a snapszerüket.”

Screenshot_20210523_150156
1989

Cecei család

A Cecei család 1989-ben vette át a Kéhli vendéglő vezetését, a képeken őket is láthatod, és azóta sok-sok emlékkel gazdagodott az étterem, amit a képek is őriznek.