fbpx
01 - Welcome

Egy falat történelem

A kezdetek

A Kéhli család ősei vélhetőleg az 1700-as évek elején a jöttek Óbudára a Strassburg melletti Kehiből. (Innen ered a család vezetékneve.) Mint a legtöbb Ös-óbudai család, ők is földműveléssel, szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkoztak. A családból előszőr Kéhli Károly nyitott bormérést a Kiskorona utca 8. szám alatt 1885-ben. Itt akkor csak bort mértek, leginkább házi készítést felvágottat (disznósajt, kolbász, szalonna) fogyaszthattak hozzá. Kéhli Károly halála után felesége, Schlosser Mária vezette tovább az üzletet. Ide nősült be Prósz György, feleségül véve leányukat, Magdolnát. Vendéglős család volt a Prósz család is. A feljegyzések szerint Prósz György a Szőlőkert utca 12. szam alatt üzemeltetett kocsmát 1908-tól. Halála után az üzletet felesége vette át. A többi óbudai kocsmához hasonlóan csúcs-hegyi szőlőjük termését mérték és hideg falatokat szolgáltak fel hozzá. Itt is volt asztaltársaság, a vendégkör polgári-és kistisztviselői volt. Békés, családias volt a kocsma hangulata.Ifj. Prósz György özv. Kéhli Károlyné Kiskorona utca 8. szám alatti üzletét vette át 1935-ben. Tehetséges és ambiciózus ember lévén felismerte a kínálkozó lehetóséget, amit a filoxéra pusztítása utáni bor beszerzése jelentett, és csakhamar felhagyva a kicsibeni borméréssel bornagykereskedövé vált. Ő látta el borral az óbudai kocsmák egy részét, de szállított más budai és pesti vendéglősöknek is.

Kéhli mama

A Kéhli család másik tagja, Kéhli Józsefné 1885-ben a Mókus utca 22. szám alatt nyitott bormérést. Ezt az üzletet vették át fiai, József és Ferenc. József később Ferencvárosban nyitott vendéglőt, a Mókus utcai vendéglő teljesen Ferenc irányítása alá került. Ebben a munkájukban komoly segítőtársra és támogatóra talált feleségében, a késöbb legendás hírnévre szert tevő, mindenki által tisztelt „,Kéhli mamában”. A többi óbudai borméréshez, kocsmához hasonlóan kezdetben a Mókus utcában is csak hideg ételt adtak a bor mellé. A meleg konyhát 1939-ben vezették be. Az ötletet a Lajos utcai Sípos vendéglő’ mintája adta, ahol nagy sikere volt a halételeknek. Kéhliék nem egy az egyben vették át Síposék ötletét, náluk 1 m a halételek domináltak, sokkal inkább az egyszerű, hétköznapi ételek, mint a pörkölt, a gulyás stb. Halat egy héten egyszer szolgáltak fel, pénteken. Akkor csak hal és túrós csusza volt a napi mentü. Vajon mi volt mégis a hírnévnek az oka? A Kéhlihez hasonló kiskocsmák abban az időben tucatszámra voltak Óbudán, minden utcában legalább kettő, három. A boruk is jó volt, berendezésük is szinte ugyanaz volt. És mégis! A Kéhli vendéglő kiemelkedett közülük és bátran mondhatjuk, világhírnévre tett szert. Mondhatja valaki, véletlenül. Ez persze nem teljesen igaz, ilyen véletlenek nincsenek. Kéhliék sokat fáradoztak azon, hogy a hírnév megérdemelt módon szárnyra kapja őket. Nagyon tisztelték a vendégeket, mélységes alázattal fáradoztak azon, hogy jól érezzék magukat náluk, a vendéglátás ott valóban szíves látás volt, minden egyes megnyilvánulásuk ezt mutatta. Tisztelték azt, aki oda betért, a vendég kívánsága szent volt számukra. Bizonyára, a tekintélyes Kéhli mamának is köszönhető a siker receptje, aki a mende-mondák szerint nem egyszer hajnalig mulatozott a vendégekkel. Ennek igazolására szóljon az alábbi történet, az óbudai snapszer leves igaz története.

A Kéhli napjainkban

Ezzel véget ért a Kéhli vendéglő első, dicsőséges korszaka. De a vendéglő üzemeltetése nem szűnt meg. A vendéglőt a Vendéglátóipari Vállalat vette bérbe és üzemeltette tovább Híd vendéglő néven, egészen 1989-ig, mikor Cecei család tulajdonába került. A hagyományhoz hűen ismét az étterem felvette a jóhirű történelmi nevet. Így 1990-től a Kéhli vendéglő újra az alapító család nevén futott. Az épületet mai formájára 1988 és 1990 között került sor, a korábbi konyha és két kiszolgáló helyiség egy szintre került és étterem lett, a konyhát a korábbi lakásból alakították ki. Különterem lett Kéhli mama lakásából, valamint borozó a korábbi pincehelyiségekböl. 1991-ben az akkori üzletvezetőnek, a máig-említett Cecei-Horváth úrnak lehetősége nyílott az épület megvételére Kéhli Ferenctől, és megnyithatta saját üzletét a Kéhli márkanév alatt. Az üzlet ekkor új virágzásnak indult.
Beépítették, lefedték a boltíves kapualjat, a fedett helyiségekben a férőhely így 210-re bővült, a kerthelyiség 80 férőhelyes lett.

Az új tulajdonosnak is ugyanaz volt a célja, mint a névadó Kéhli családnak: Szívélyes, kedves vendéglátást csinálni. Ehhez segítségül hívta a magyar gasztronómia csínját-bínját és oldalán Gaál B Eduárddal megalapították az új Kéhlit. A jó borok, a zene, az irodalom mind mind helyett kapott az „új” Kéhliben, mint egykoron. A Kéhli újra felvirágzott. A világ minden területéről tértek be vendégek. Vendégeik között voltak a rendszerváltás utáni magyar miniszterelnökök, miniszterek, neves politikusok, közöttük a külföldi nevezetességek, mint pl. Giscard D’Estain, Helmuth Kohl vagy Jimmy Carter. Színészek, mint pl. Latinovits Zoltán, Schütz Ila, Bodrogi Gyula, Trokán Péter, a külföldi hirességek közül Schwarzenegger, Anthony Delon, Salma Hayek, Jean-Claude Van Damme, Ralph Fiennes vagy mások, mint pl. : Soros György, Koko, Klicsko és még oldalakon keresztül lehetne felsorolni a többi hirességet. Az étteremben esténként már eló zene is van. Az étterem nagytermének falán emléktábla rzi a híres vendég, Krúdy Gyula emlékét sok más fénykép és festmény társaságában. Ez alatt az emléktábla alatt ülésezik még ma is a Krúdy Irodalmi Kör.
Az emléktáblát még annak idején Kéhli mama állíttatta a nagy író emlékére. A vitrinekben a régmúlt emlékeit idézik fel egy letűnt korszak relikviái.

Az utolsó magyar dzsentriként aposztrofált Cecei Tibor egészen 2011-ig vezette az éttermet, mikor hosszú mulatozásai véget értek. Azóta gyermekei, Eszter, Gergely, Tibor és Rita mama igyekszik hü maradni az étterem hagyományaihoz. A Kéhli vendéglő egyike azon ritka óbudai vendéglőknek, amelyek végig üzemeltek megalakulásuktól napjainkig. Bízunk benne, hogy még sokáig itt marad modern házak árnyékában egy kis szigetnyi múltat idézve. Emlékeztetve bennünket a régi, hagyományos vendéglátásra és az óbudai békeidők hangulatára. Egy zenés, gasztronómiai, kulturális, történelmi utazásra invitáljuk önöket, minden alkalommal amikor betérnek hozzánk. Kívánom, Önöknek és családjuknak hogy az e falak között eltöltött idő teljen békességben és boldogságban.