A Kéhli Vendéglő Története

Az óbudai Kéhli Vendéglő immár közel 140 éve szolgálja ki vendégeit, megőrizve a régi idők hangulatát és hagyományait. Az étterem nemcsak a helyiek, hanem számos híres személyiség kedvelt találkozóhelye volt, köztük Krúdy Gyula, a neves író, aki életének utolsó éveiben rendszeres vendége volt a Kéhlinek. A vendéglő egyedülálló módon őrzi Óbuda történelmi szellemiségét, amit napjainkban is átérezhetünk.

A Kéhli család története az 1700-as évekbe nyúlik vissza, amikor a törökök kiűzése után német telepesek érkeztek Óbudára, és szőlőműveléssel, borászattal kezdtek foglalkozni. A család nevét a németországi Kehl településről hozták magukkal. Kéhli Károly az 1800-as évek végén nyitotta meg borkimérését a Kiskorona utcában, ahol kiváló borokat, főként zöldszilvánit kínált vendégeinek. Az évek során a borkimérésből igazi vendéglő vált, amely nemcsak borral, hanem házi készítésű felvágottakkal és ételekkel is várta vendégeit.

A vendéglő történetéhez számos érdekes esemény kötődik. Az egyik legismertebb a "snapszer leves" története, amely egy átmulatott éjszaka után született meg, amikor egy kártyaparti nyertese snapszert rendelt minden vendégnek. Kéhli mama kreativitásának köszönhetően végül egy savanyúkáposztás, füstölt húsos leves került az asztalra, amely a mai napig a vendéglő egyik ikonikus étele.

Krúdy Gyula író a Kéhli Vendéglő híres törzsvendége volt, aki életének utolsó éveit a szomszédos Templom utcában töltötte. Szinte mindennap ellátogatott a vendéglőbe, ahol kedvenc borát, a szilvánit fogyasztotta, és ahol számos író- és művésztársával osztotta meg gondolatait. Krúdy jelenléte és a vele kapcsolatos történetek is hozzájárultak a vendéglő legendás hírnevéhez.

A vendéglő a második világháborút követően is megőrizte népszerűségét, de a kommunista időszakban nehézségekkel kellett szembenéznie. Az 1980-as években Cecei Horváth Tibor újraélesztette a vendéglőt, visszaadva annak régi fényét. Az épület bővítésével és a hagyományok megőrzésével sikerült újra a régi szellemiségben működő éttermet teremteni.

A Kéhli Vendéglő ma is hű marad a hagyományokhoz, családi vállalkozásként működik, és a magyaros polgári konyha ételeivel várja vendégeit. A történelmi épület és a vendéglátás szeretete mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a Kéhli Vendéglő ne csak egy étterem, hanem egy igazi óbudai időutazás legyen.

A Kéhli Vendéglő Története

Az óbudai Kéhli Vendéglő immár közel 140 éve szolgálja ki vendégeit, megőrizve a régi idők hangulatát és hagyományait. Az étterem nemcsak a helyiek, hanem számos híres személyiség kedvelt találkozóhelye volt, köztük Krúdy Gyula, a neves író, aki életének utolsó éveiben rendszeres vendége volt a Kéhlinek. A vendéglő egyedülálló módon őrzi Óbuda történelmi szellemiségét, amit napjainkban is átérezhetünk.

A Kéhli család története az 1700-as évekbe nyúlik vissza, amikor a törökök kiűzése után német telepesek érkeztek Óbudára, és szőlőműveléssel, borászattal kezdtek foglalkozni. A család nevét a németországi Kehl településről hozták magukkal. Kéhli Károly az 1800-as évek végén nyitotta meg borkimérését a Kiskorona utcában, ahol kiváló borokat, főként zöldszilvánit kínált vendégeinek. Az évek során a borkimérésből igazi vendéglő vált, amely nemcsak borral, hanem házi készítésű felvágottakkal és ételekkel is várta vendégeit.

A vendéglő történetéhez számos érdekes esemény kötődik. Az egyik legismertebb a "snapszer leves" története, amely egy átmulatott éjszaka után született meg, amikor egy kártyaparti nyertese snapszert rendelt minden vendégnek. Kéhli mama kreativitásának köszönhetően végül egy savanyúkáposztás, füstölt húsos leves került az asztalra, amely a mai napig a vendéglő egyik ikonikus étele.

Krúdy Gyula író a Kéhli Vendéglő híres törzsvendége volt, aki életének utolsó éveit a szomszédos Templom utcában töltötte. Szinte mindennap ellátogatott a vendéglőbe, ahol kedvenc borát, a szilvánit fogyasztotta, és ahol számos író- és művésztársával osztotta meg gondolatait. Krúdy jelenléte és a vele kapcsolatos történetek is hozzájárultak a vendéglő legendás hírnevéhez.

A vendéglő a második világháborút követően is megőrizte népszerűségét, de a kommunista időszakban nehézségekkel kellett szembenéznie. Az 1980-as években Cecei Horváth Tibor újraélesztette a vendéglőt, visszaadva annak régi fényét. Az épület bővítésével és a hagyományok megőrzésével sikerült újra a régi szellemiségben működő éttermet teremteni.

A Kéhli Vendéglő ma is hű marad a hagyományokhoz, családi vállalkozásként működik, és a magyaros polgári konyha ételeivel várja vendégeit. A történelmi épület és a vendéglátás szeretete mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a Kéhli Vendéglő ne csak egy étterem, hanem egy igazi óbudai időutazás legyen.

Van vegetáriánus étel az étlapon?

Igen, éttermünk kínálatában számos vegetáriánus fogás található, mint például a házias lecsó vagy a grillezett kecskesajt friss salátával.

Lehetőség van előzetes asztalfoglalásra?

Igen, asztalfoglalásra van lehetőség telefonon vagy online felületünkön keresztül. Javasoljuk, hogy hétvégére és ünnepnapokra időben foglaljanak asztalt, hogy biztosítani tudjuk a helyét.

Hoztam a kutyámat is. Bejöhet velem?

Igen, éttermünk szívesen látja a négylábú vendégeket is, és ellátja őket friss vízzel, hogy nekik is kényelmes és kellemes legyen az itt tartózkodás.

Van parkolási lehetőség az étterem közelében?

Külön elzárt parkolónk nincsen, ellenben számos parkolóhely van a Mókus utcában és a Korona téren.

Van lehetőség elvitelre?

Igen. Rendeléseiket a (06 1) 368 0613 számon adhatják le CSAK személyes átvételre.

Adatkezelési Tájékoztató. ⎥ÁSZF

(06 1) 368 0613

Nyitvatartás:

H-P: 12:00-23:00

- Konyha 22:00-ig

Sz.:12:00-22:30

- Konyha 16:00-17:30 között zárva, 22:00-ig nyitva

V.:9:30-21:00

- Konyha 16:00-17:30 között zárva, 21:00-ig nyitva

Adatkezelési Tájékoztató. ⎥ÁSZF

(06 1) 368 0613

Nyitvatartás:

H-P: 12:00-23:00

- Konyha 22:00-ig

Sz.:12:00-22:30

- Konyha 16:00-17:30 között zárva, 22:00-ig nyitva

V.:9:30-21:00

- Konyha 16:00-17:30 között zárva, 21:00-ig nyitva